De vooruitzichten voor de AEX voor de week van 2 januari 2018

RANGE AEX 2 JANUARI 2018

Maandrange december 2017:   548,77 - 525,96
Dagrange 2 Januari:                  546,15 - 542,47

 

 AEXdag29decembersite.GIF

 

2017 Is een opwindend beleggingsjaar geworden; de grootste hype die we ooit hebben gezien op aarde culmineerde in 2017, met de crypto-currencies en met name de Bitcoin. Het aparte van deze hype is, dat veel weldenkende mensen niets begrijpen van crypto-currencies, of crypto-munten, of blockchain-technologie. Daardoor heeft deze hype zich grotendeels afgespeeld buiten de reguliere beleggingswereld om.

 

De opmars van Bitcoin en de alt coins in vergelijking tot de tulpenmanie wordt mooi onderzocht in dit artikel: https://seekingalpha.com/article/4115817-comparing-bitcoin-tulip-mania-scared

Er zijn overeenkomsten, maar volgens deze beschouwer, die zelf Bitcoin-bezitter is, ook vele verschillen, ten voordele van de Bitcoin. 

 

BITCOIN EN DE CRYPTOCURRENCIES

In 2013 heb ik overwogen om ook wat Bitcoins te gaan plaatsen in een ‘electronic wallet’, maar wat me weerhield was, dat ik er niet genoeg van bleef begrijpen. Toen al probeerden allerlei mensen dus de Bitcoin (destijds was het voornamelijk Bitcoin) onder mijn aandacht te brengen. Maar wat ik ook erover las en hoorde, ik bleef niet begrijpen wat nu werkelijk de waarde kon zijn van de innovatie. Als ik niet kan aangeven wat de waarde van iets zou moeten zijn wat onzichtbaar is, en wat er zelfs niet is wanneer er geen internet is, kan ik er ook niet in beleggen.

Ik erken graag dat dit mijn eigen domheid en onbegrip kan zijn. Ook voor wat betreft blockchain erken ik die domheid. Blockchain is voor zover ik begrijp een bepaald protocol; dit soort protocollen zijn er al, zoals bijvoorbeeld het Swift-betalingssysteem wat ING gebruikt. Ook dat is een blockchain. Heel goed mogelijk dat er veel betere protocollen denkbaar zijn, en dat de nieuwe blockchaintechnologieën daar de innovatiemogelijkheden voor geven. Maar ik kan de fundamentele waarde niet goed schatten.  

Dus pas toen er trackers op Bitcoin en Ethereum beschikbaar kwamen in juni 2017 op de beurs in Stockholm, kon ik ‘regulier’ een positie in deze trend overwegen, niet op fundamentele gronden die ik niet goed genoeg kan volgen, maar wel via een eenvoudige observatie van de trend.

Persoonlijk heb ik vervolgens vanaf eind september en begin oktober in de trackers op Bitcoin en Ethereum belegd en de leden van RVM Systematisch heb ik in de dagelijkse updates deze mogelijkheid laten zien, en de fantastische trend besproken. Maar ‘officieel’ bleef ik begrijpelijkerwijs voorzichtig om dit echt als onderdeel van onze portefeuille aan te bevelen. We hebben dus bij RVM Systematisch geen positie gekozen en uiteraard ook niet bij RVM Strategy of RVM Retirement, die andere strategieën hebben. Het risico was bij de trackers ook niet te verzekeren. Mijn eigen positie moest dus ook heel klein zijn.

De winsten op deze trackers zijn fenomenaal geweest voor mij; midden december moest ik voorlopig uitstappen toen de trend begon te verzwakken. De winst bij Bitcoin was 302,20 %, bizar hoog, en bij Ethereum toch ook +99 %.

 

Bitcointrackeronedag29decembersite.GIF

 

Hier de grafiek van de Bitcoin-tracker, die dus regulier te handelen is op uw gewone handelsrekening: ik heb mijn instap- en uitstapmoment ingetekend. 

Alhoewel ik wist hoeveel de Bitcoin al gestegen was vóórdat de prijs min of meer regulier getracked werd, had ik nooit een dergelijke koersexplosie verwacht. Het was een beetje als bij de crash van 2008, maar dan omgekeerd. Destijds had ik een neerwaartse trendpositie ingenomen op de AEX, middels langere termijn opties (9 maanden looptijd), omdat er nu eenmaal een groot shortsignaal was; natuurlijk kun je dan niet weten hoe ver die daling zal gaan. De systematiek bleef destijds short aangeven voor langere tijd, en zo ontstond de meest winstgevende positie die ik ooit heb gehad op de beurs. 

Ook bij de Bitcoin tracker was lange tijd geen winstname mogelijk, omdat er geen shortsignaal ontstond, of in ieder geval zwakte in de trend en daarmee een winstnamesignaal. 

Toen dat wel gebeurde is de winst genomen conform systematiek, maar uiteraard is niet uit te sluiten dat hier binnenkort weer een nieuw longsignaal zal ontstaan.

Desondanks heb ik hier wel een beetje het gevoel bij, dat we als beursveteranen allemaal kennen: wanneer een hype de voorpagina van de kranten haalt kun je beter weg wezen, dat gaat maar al te vaak gepaard met een top in de trend.

We zullen dus beleven of dat ook nu zo blijkt uit te pakken.

 

ONGEKENDE WINSTEN MET DE ALT COINS

Bitcoin-bezitters die rustig op hun munten zijn blijven zitten die ze jaren geleden gemined of gekocht hebben, hebben een waardevermeerdering gezien die die van de tulpenmanie verre overstijgt, en deze mensen lachen om + 300 %. Dat is bizar, dat er mensen zijn die het gewoon zijn gaan vinden dat iets wat je niet kunt waarnemen fenomenaal in waarde stijgt, meer dan iets zichtbaars ooit in waarde is gestegen, althans in zo korte tijd. Het lijkt me niet meer dan logisch dat dit geen stand kan houden. De innovatie kan heel interessant blijken te zijn, waardebepaling blijft uitermate problematisch.

 

DE BEURS IN 2017

Ook de aandelenbeurzen hadden een zeer goed jaar. 

De verschillen waren overigens zeer groot. Ik heb portefeuilles die voor een deel onveranderd blijven jaar in jaar uit. Dus ik kan aan de hand van mijn eigen aandelen zien wat er gerendeerd heeft en wat niet. 

Ik heb bijvoorbeeld al vele jaren een grote positie in Coca-Cola en in HAL Trust. Vanwege de dollardaling in 2017 was The Coca-Cola Company verliesgevend voor Europese beleggers, en HAL Trust was bijzonder zwak in een goed beursjaar, met een waardedaling van meer dan - 14 %.

Als we bedenken dat juist deze beide fondsen het heel goed gedaan hebben in de vele jaren hiervoor, dat er winst gegenereerd wordt en dat het dividend goed is, en bij Coca-Cola ook jaar in jaar uit toeneemt, begrijpt u dat ik me niet druk maak om een slecht jaar in deze aandelen. Om met een wijze vriend te spreken: - 14 % is niet leuk, maar mijn aandeel in het bedrijf is niet kleiner geworden. 

 

DE WINNAARS: DSM, AALBERTS INDUSTRIES, AIRFRANCE KLM, BE SEMICONDUCTOR, AMG

De sterkste stijgers op Amsterdam, bij de AEX, AMX en ASCX, had ik geen van allen in portefeuille bij de aanvang van 2017. Maar DSM, Aalberts, Air France KLM, BE Semiconductors, en Advanced Metallurgical Group hebben geweldige koersperformances laten zien. En er waren uiteraard veel meer positieve aandelen.

2017 Was dus opnieuw een illustratie ervan dat niet verkeerd is om simpelweg in trackers op indices te beleggen, voor wie exposure naar aandelen wil. Om ieder jaar opnieuw de juiste aandelen te vinden die het beter zullen doen dan de markt, is ondoenlijk. 

Daarom is het ook onmogelijk om iets over 2018 te voorspellen... Voorspellingen kloppen zelden.

 

WAT KUNNEN WE VERWACHTEN IN 2018?

Maar het blijft natuurlijk wel interessant om te kijken wat een redelijke verwachting voor 2018 zou kunnen zijn, bijvoorbeeld wat op basis van de cyclus verwacht zou mogen worden.

Welnu, er is bij mij zowel een opwaartse als een neerwaartse verwachting. Omdat de beurs in 2017 geen correctie van betekenis heeft laten zien, is de golfstructuur nu zodanig, dat dat we in 2018 een grotere correctie mogen verwachten. Als die opnieuw uit zou blijven zou me dat zeer verbazen.

Ik had die correctie al in 2017 al verwacht, en dat dit niet gebeurd is, verklaart meteen het zwakkere jaarresultaat voor RVM Strategy en RVM Retirement. Beide systemen waren op enig moment vanwege lagere koersdoelen ingedekt tegen een marktdaling. Maar die marktdaling bleef uit, met een lager handelsresultaat bij deze systemen dan in de afgelopen jaren, tot gevolg.

Bij de adviesdienst RVM Systematisch hebben we bij het best presterende systeem, RVM Systematisch Lang, al een tijdje nauwelijks nog positie. De strategie heeft hier veel met bepaalde correcties te maken die normaal zijn op basis van langjarige statistieken; maar die langjarige statistieken waren niet van toepassing op 2017. 

Ergo kon RVM Systematisch Lang niet profiteren van de stijging van de indices vanaf maart 2017. Geen marktpositie meer.

Ik verwacht dus in 2018 een grotere marktcorrectie. 

Tegelijkertijd lijkt het erop dat de lange termijn uptrend niet zo maar gebroken kan worden. Ik ga er nu vanuit dat 2009 een bodem voor een hele generatie is geweest; daarmee kan iedere neerwaartse verwachting vanaf hier vooral als koopgelegenheid gekenschetst worden.

Dit is hoe ik er nu over denk. Uiteraard moeten we altijd pragmatisch zijn; visie is ondergeschikt aan feiten.

 

DE AEX IN DE KOMENDE WEEK

We hebben zoals altijd aan het begin van de maand weer een nieuwe maandrange voor januari 2018, en een nieuwe weekrange en dagrange. Maandrange en weekrange blijven voorbehouden aan de leden van RVM Systematisch; de dagrange voor dinsdag 2 januari ziet u staan, evenals de maandrange voor december 2017. 

Aan die maandrange kunt u zien dat de index in december sterker is geweest dan berekend, maar dat de eindstand binnen de berekende range te vinden was.

De trend op het moment, met ons eenvoudige trendsysteem waargenomen, is ‘short’. We handhaven ook een lager koersdoel van ongeveer 538 op dit moment, en daarmee de verkoopwaardigheid van eventuele stijgingen tot dit koersdoel bereikt is.

 

DE DIENSTEN

RVM SYSTEMATISCH:

RVM SYSTEMATISCH KORT
WERKKAPITAAL: € 20.000,00
RESULTAAT 2017:+ €  3.050,10   oftewel        + 15,25 %

 

 aex-systematisch-kort-2014-2017-I.GIF

 

RVM SYST WEEK

WERKKAPITAAL: € 10.000,00
RESULTAAT 2017:  + € 177,10    oftewel            +1,77 %

 

 AEX-Systematisch-week-2014-2017.GIF

 

 

RVM SYSTEMATISCH LANGE TERMIJN

WERKKAPITAAL: € 20,000,00

RESULTAAT 2016 – 2017: + € 2345,9 oftewel + 11,73 %

 

aex-systematisch-lang-2014-2017.GIF

 

U kunt zich aansluiten bij de dagelijkse adviesdienst RVM Systematisch (sinds 2007) op deze site. Klik op het betreffende logo. Een gratis kennismakingsmaand is mogelijk.

 

SYSTEMS2FOLLOW

 

RVM STRATEGY

WERKKAPITAAL: € 12.000,00

RESULTAAT: + 14,72 %

 

RVM RETIREMENT

WERKKAPITAAL: € 12.000,00

RESULTAAT: + € 2,44 %

 

Inschrijven voor beide systemen kan op de site van Systems2Follow en die van Traderswinkel. De kosten behoren tot de laagste niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld.

 

 

HET ZATERDAGSE SPREEKUUR

U kunt zich opgeven voor een privé-sessie betreffende uw eigen portefeuillebeheer, met focus op risico, investeringstechniek en kwantitatieve analyse.

Deze sessies worden altijd op zaterdag gepland op het kantoor van van Megen Trading. 

Wie belangstelling heeft, meldt u zich via het contactformulier op deze site.  

 

Ten slotte: weest u voorzichtig op de markt, veel succes met uw handel, maar bovenal

Happy trading,

Ruud

 

 

 

 

 

 

 

 

Pagina 1 van totaal 1 paginas