De vooruitzichten voor de AEX voor de week van 15 januari

RANGE AEX 15 JANUARI 2018

Maandrange Januari 2018:   539,49 - 559,77
Dagrange 15 Januari:           562,69 - 559,52

 

AEXdag12januarisite.GIF

 

Na een zeer explosieve eerste week van het jaar, waren de afgelopen handelsdagen iets rustiger op de AEX, maar met een flinke upveiling kwam er nog wel een hogere index uit op weekbasis.

U ziet dat het handelssignaal al snel naar long draaide in 2018, en dat is het op dit moment nog steeds.

 

HISTORISCHE NIVEAU'S

Hier boven is de maandberekening gepubliceerd waar we o.a. mee werken bij de diensten; u ziet dat het opwaarts berekende niveau voor januari al bereikt is. We zien heel soms bij deze berekeningen dat zowel het opwaartse als neerwaartse niveau behaald wordt, maar meestal is dat niet zo. Eén van de niveau's wordt meestal wel bereikt, en opwaarts is dat nu al gebeurd, met nog enkele weken te gaan in de maand. Dat is zeer sterk. We zullen zien waar het heen gaat in januari, maar ik ga er vanuit dat de top van 2007 vroeger of later overschreden zal worden in deze rally. Dat hoeft niet in januari, het kan ook later in het jaar, maar het lijkt onvermijdelijk dat we dit gaan zien. 

Als dat gebeurt, lopen we met onze index nog steeds ver achter op de VS, waar de top van 2007 de hoogste top was, en die is al lang geschiedenis. De AEX-index kan met het overschrijden van de top van 2007 eindelijk ook de top van 2000 in het vizier krijgen. Als we bedenken dat we nu 18 jaar na die top zijn, en nog steeds is onze index een stuk lager, zegt dat dan dat onze Nederlandse multinationals het minder goed gedaan hebben, grosso modo, dan de Amerikaanse? 

 

DE VS VERSUS NEDERLAND

Deels is dat zo. In de jaren '90 gingen wij op de AEX net zo hard als de Amerikaanse indices, wellicht ging alleen de Nasdaq nog harder. Maar na 2000 is dat veranderd; Europa en zeker onze eigen index is niet hersteld, bij lange na niet, zoals de VS indices.

De sleutel hiervoor ligt voor een belangrijk deel in de financiële sector. De banken en verzekeraars hebben nooit meer de niveau's gehaald van vóór 2000. Ondertussen betaalt een bank als ING een prachtig dividend, en is de koerswinstverhouding zeker niet te hoog. Maar de revolutie van de cryptocurrencies, ook al zou die uitpakken als een imploderende hype, vertelt ons toch dat de banken onaangename concurrentie zullen houden. Als banken met hun (te) hoge kosten omzeild kunnen worden, zal dat gebeuren. 

Kijken we naar de Dow Jones Index: wij hebben op de AEX geen Google, Apple en Microsoft, wereldwijd leidende technologiebedrijven. Philips en met name ASML hebben ook een geweldige marktpositie, maar niet vergelijkbaar met de dominantie van genoemde technologische grootmachten in de Dow Jones. 

Kijken we verder naar de Dow Jones Industrials Index, dan zien we wereldwijd leidende creditcardmaatschappijen, Boeing, Nike, the Coca-Cola Company, en zo kunnen we doorgaan. Het is lastig om één bedrijf in de Dow Jones Industrials te vinden, dat niet een wereldmarktleider is. Ironisch genoeg is juist de alleroudste notering, General Electric, het zwakste aandeel binnen de Dow Jones, en een worstelend bedrijf.

A rising tide lifts all boats, dus in zekere zin zal de AEX-index een upswing in de economie ook reflecteren, maar er blijft een verschil tussen de sterkste merken wereldwijd, geconcentreerd in een bepaalde index, en een index met een minder grote concentratie van sterke merken. Om de vaderlandse index die van de VS te laten outperformen, moet er heel wat gebeuren. Wat ook de economische situatie in de VS is, ik zie het niet zo maar gebeuren dat de iconische Amerikaanse bedrijven hun marktleiderschap verliezen. Ik ben het met Warren Buffett eens dat het Amerikaanse bedrijfsleven uniek is. De USA kan in allerlei opzichten een asociaal land zijn en in sommige aspecten zelfs een derde-wereld-land, het bedrijfsleven is ijzersterk en ik zie het wereldmarktleiderschap van de iconische Amerikaanse bedrijven niet snel verdwijnen.

Voor buy & hold beleggers is dit eigenlijk een argument om te kiezen voor de S&P en de Dow Jones, in plaats van voor andere indices, bijvoorbeeld die van Nederland of Duitsland. Het nadeel ligt eigenlijk alleen mogelijk in de Euro/dollarkoers, en in de relatieve overwaardering in de VS ten opzichte van Europa. Loopt die onderwaardering er een keer uit, dan kan Europa en ook Nederland wel een keer een beter jaar hebben dan de VS.

 

TRUMP IS GEEN NEGATIEVE FACTOR

Wat de grote outperformance van de Amerikaanse indices ook vertelt, is dat het presidentschap van Trump tot nu toe niet veel invloed heeft gehad, in ieder geval geen negatieve invloed. Nu hebben we zelden gezien dat de grote cyclus op de beurs beïnvloed kon worden door politici, maar het is opvallend dat het zwakke trackrecord van Trump als bestuurder van zijn eigen ondernemingen, wat hem niet erg gekwalificeerd maakte op voorhand als bestuurder van het machtigste land ter wereld, tot nog toe niet negatief uitwerkt voor het Amerikaanse bedrijfsleven. Althans, we kunnen dat niet terugvinden in de statistieken en uiteraard ook niet in de beursperformance. 

 

DE VOORUITZICHTEN VOOR DE KOMENDE WEEK

Wall Street blijft dicht op maandag, vanwege Martin Luther King Jr. Day. Op de AEX trapt ASML af met de jaarcijfers en de cijfers voor het vierde kwartaal. Verder zijn de werkloosheidscijfers uit de VS op donderdag mogelijk een marketmover. 

Op dit moment is de uptrend voor de korte termijn op de AEX nog intact, en op voorhand verwacht ik daarin geen verandering. Afgelopen week veranderde het AEX-beeld meer naar zijwaarts, maar ik neem aan dat de top van 2007 een magneetwerking heeft. Met behoorlijke opwaartse trends in bijvoorbeeld Royal Dutch Shell en ING, en de januari-expiratie op vrijdag, ben ik benieuwd of het gaat lukken. 

 

DE DIENSTEN

Afgelopen week was er een winstname bij RVM Systematisch Kort, het meest actieve systeem van de adviesdienst RVM Systematisch. Bij Systems2Follow boekten beide systemen RVM Strategy en RVM Retirement vooruitgang.

 

DE DIENSTEN

RVM SYSTEMATISCH:

RVM SYSTEMATISCH KORT

WERKKAPITAAL: € 20.000,00

RESULTAAT 2017:+ €  3.050,10   oftewel + 15,25 %

RESULTAAT 2018:+ €       60,80   oftewel +    0,3 %  

 

rvmsystematischkort-2014-2018.GIF

 

 

RVM SYST WEEK

WERKKAPITAAL: € 10.000,00
RESULTAAT 2017:  + € 177,10    oftewel    + 1,77 %

RESULTAAT 2018:     €     0,00

 

 AEX-Systematisch-week-2014-2017.GIF

 

RVM SYSTEMATISCH LANGE TERMIJN

WERKKAPITAAL: € 20,000,00

RESULTAAT 2016 – 2017: + € 2345,9 oftewel + 11,73 %

RESULTAAT 2017 - 2018:    €      0,00

 

aex-systematisch-lang-2014-2017.GIF

 

U kunt zich aansluiten bij de dagelijkse adviesdienst RVM Systematisch (actief sinds 2007) op mijn eigen site www.vanmegentrading.nl. Een gratis kennismakingsmaand is mogelijk.

 

SYSTEMS2FOLLOW

 

RVM STRATEGY

WERKKAPITAAL: € 12.000,00

RESULTAAT: + 15,81 %

 

RVM RETIREMENT

WERKKAPITAAL: € 12.000,00

RESULTAAT: - € 0,15 %

 

Inschrijven voor beide systemen kan op de site van Systems2Follow. De kosten behoren tot de laagste van Systems2Follow.

 

 

HET ZATERDAGSE SPREEKUUR

Op www.vanmegentrading.nl kunt u zich opgeven voor een privé-sessie betreffende uw eigen portefeuillebeheer, met focus op risico, investeringstechniek en kwantitatieve analyse. Deze sessies worden altijd op zaterdag gepland, daar er door de week geen tijd voor is. 

Wie belangstelling heeft, meldt u via het contactformulier op genoemde site van Van Megen Trading.  

 

Ten slotte: weest u voorzichtig op de markt, veel succes met uw handel, maar bovenal

 

Happy trading,

Ruud

 

Pagina 1 van totaal 1 paginas