De vooruitzichten voor de AEX voor de week van 11 december
RANGE AEX 11 DECEMBER 2017 

Weekrange afgelopen week:  541,09 - 529,78

Dagrange: 547,83 - 545,29 
 
 

De index maakte een zeer sterk herstel door afgelopen week, opvallend, want daarmee werd een korte termijn dalende trend afgebroken. U ziet ook dat de berekende weekrange verre opwaarts werd verlaten. Zeer positief. De dagrange voor vandaag is berekend bij 547,83 opwaarts, en 545,29 neerwaarts. Eindigt het openingsuur boven de range, wat mogelijk is op basis van de futures, dan zou de index tot opening van Wall Street ook boven de dagrange kunnen blijven noteren, en kan de waarde 547,83 zich ontwikkelen tot steun voor de dag. 

De ranges zijn dus beslist geen voorspelling, maar een trendvolgende berekening. Verandert de trend, dan veranderen de kwalificaties die aan de berekening gegeven kunnen worden. Steun wordt weerstand en weerstand kan steun worden.

 

Hoe staat onze index er nu voor? Kijkt u mee naar de grafiek. 

 

Trendmatig bezien is het erg lastig geworden de afgelopen weken. Is de uptrend wederom hervat? Of gaat het nu alleen om een opwaartse correctie, en is de daling die in november gestart is, het werkelijke verhaal? In dat geval is de index momenteel alleen onderweg naar een lagere top. 

Kijken we naar de relatieve kracht, dan zijn er argumenten voor dat we momenteel alleen een opwaartse correctie zien. We zien namelijk meer verkoopkracht vanaf de novembertop dan koopkracht vanuit de low, ook in november gezet. 

Maar ook al zou dat zo uitpakken, de trend is objectief bezien momenteel weer opwaarts gericht. 

Verder naderen we het einde van het jaar, en de handel wil dan doorgaans blijven zitten met de winnaars van 2017, en die in ieder geval vasthouden, zodat de fondsmanagers aan het eind van het jaar kunnen zeggen, dat ze niet de verkeerde stukken in portefeuille hebben. Dat geeft normaal gesproken wat opwaartse druk. 

Daarom kijken we eens naar de stukken waarmee de handel in deze einddagen van het jaar graag mee gezien wil worden.

 

 

WELKE AANDELEN HEBBEN DIT JAAR DE BESTE PERFORMANCE LATEN ZIEN?

 

Bovenaan staan in de AEX dit jaar DSM en Aalberts Industries. Schitterende koersprestatie van beide bedrijven. 

Laten we eens kijken naar DSM.

 

DSM

DSM is een voorbeeld van een bedrijf dat zichzelf opnieuw heeft uitgevonden. Van mijnbouw naar bulkchemie, en vervolgens naar een flink pakket aan activiteiten.

Kijkt u maar mee:

- Diervoeding en medicijnen voor dieren;

- Kunststoffen voor bouw & constructie;

- Toeleverancier aan de groene energiesector;

- (Kunst)stoffen voor meubeltoepassing;

- (Bio)materialen voor de medische sector;

- Verf en beschermende coatings;

- O.a. vitaminen voor de farmaceutische industrie;

- Toeleverancier van (kunst)stoffen voor textiel en kleding;

- Materialen voor de automobielindustrie;

- Materialen voor elektronische toepassingen;

- Voedsel, drank, dieetsupplementen;

- Beschermende materialen (kogelvrije vesten, helmen, bepantsering voertuigen);

- toeleverancier aan de scheepvaart en visserij;

- verpakkingen;

- persoonlijke verzorging (schoonheidsproducten);

- sport, vrije tijd, consumentenproducten (fibers, harsen, plastics);

 

Kortom: waar is DSM niet? Het bedrijf is alom tegenwoordig. En de zaken gaan goed, zo lang de wereldeconomie het herstel kan doorzetten wat wij nu zien. 

Of DSM nog goed gewaardeerd is of inmiddels overgewaardeerd, is niet makkelijk te zeggen. Toekomstige koerswinstverhoudingen zijn niet te hoog, maar bij veranderde marktomstandigheden kan dit snel ten negatieve veranderen. Adviezen van zakenbanken geven zonder uitzondering hogere koersdoelen voor DSM, van 83 Euro tot aan 100 Euro. Dat is allemaal hoger dan waar het aandeel nu staat. Laten we eens kijken naar de grafiek:

 

Altijd als een onderliggende waarde nieuwe highs maakt, is het niet goed mogelijk een koersdoel vast te stellen. Maar dat is ook niet nodig; nieuwe highs zijn een goed teken, en wanneer de lange termijn trend wijzigt, kan de belegger dat altijd objectief vaststellen. Op dit moment ligt dit aandeel nog sterk, en er kan nog niets gezegd worden over eventuele topvorming. Daar is nog geen aanleiding voor.

 

HET WEEKVOORUITZICHT

Ons wacht de laatste werkelijk drukke week van 2017. Met name het rentebesluit van deze week in de VS kan voor reuring zorgen. Een renteverhoging lijkt ingeprijsd en wanneer het bij 0,25 % blijft, zal het niemand verbazen. Andere beslissingen kunnen de markt in beweging zetten. 

Ik heb geen specifieke verwachtingen van komende week. Het hoofdidee is dat de index in deze fase van de trend eerder een lagere dan een hogere top zal gaan zetten. Maar dat wil niet zeggen dat we komende week niet nog een goede week kunnen hebben. En ook het hoofdidee kan onjuist blijken te zijn. Ik heb geregeld dit jaar de trend onderschat. Daarom handelen wij bij RVM Systematisch dan ook niet op wat onze visie op de markt is, maar op wat we hebben kunnen berekenen aan koersdoelen. 

 

Dus, zoals altijd, we zullen het beleven. Weest u voorzichtig in de markt, veel succes met uw handel, en zoals altijd

 

Happy trading,

Ruud

 

Pagina 1 van totaal 1 paginas