De vooruitzichten voor de AEX voor de week van 30 augustus

 

RANGE AEX 30 AUGUSTUS
Weekrange: 306,53 - 318,98
Dagrange: 315,68 - 321,62

 

Voordat we op de vooruitzichten voor de AEX voor de komende week overgaan, eerst het volgende.


DE ONRUSTBARENDE DALING VAN DE LANGE RENTE

U weet wellicht dat mijn dienstverlening niet alleen gericht is op systematisch handelen op verschillende timeframes (kort, middellang en lang) op de aandelen- en optiemarkt, maar dat ik bij mijn dienst vervolgens de leden adviseer de handelswinst te beleggen.

In 2008 kreeg ik dit idee; want wat is er eleganter dan wanneer een handelaar alleen de handelswinst belegt in een portefeuille waar niet meer naar omgekeken wordt?

Geld verloren worden met die portefeuille kan immers niet. Alleen kan de behaalde handelswinst kleiner worden, als het fout gaat.

Dit bleek een voortreffelijk idee. De handelswinstportefeuille steeg in 2009 met 138 %, feitelijk zonder dat er naar omgekeken werd.

Vervolgens is dit ‘systeem’ van herbeleggen nog verfijnd. Ik maak ieder mijn jaarrangeberekening, en daarbij hoort een cruciaal pivotpoint, een draaipunt voor een heel jaar.

De jaarrange gaat niet over een kalenderjaar. De berekening kan op ieder moment in het kalenderjaar starten, daar waar de tijdsberekening veronderstelt dat dit het meest significant is voor de cyclus. Uiteraard is deze ieder jaar weer cruciale berekening voor mijn betalende leden.

Op enig moment hebben wij in 2010 de handelswinstportefeuille verkocht, in april, gedwongen door de jaarrangeberekening.

Maar we hebben alleen de aandelen verkocht. Wat we gehouden hebben, omdat dit zich aan de jaarrangemethodiek onttrekt, zijn de staatsleningen die we begin 2009 hebben aangekocht bij de handelswinstportefeuille van het middellange termijn systeem Casino Royale.

Want de handelswinstportefeuille is een gespreide, ‘normale’ portefeuille, met belangen in van alles en nog wat.

De lening die we destijds aankochten was een perpetuele lening aan de Nederlandse staat, de 3 % Nederland Grootboek 1920 - 1949. De lening werd aangekocht à 71 %.

De gedachte was eenvoudig: ik ben op grond van mijn statistische analyse voor wat betreft de huidige crisis een permabear, een deflationist. Ik ga ervan uit dat we per saldo prijsdalingen zullen zien voor alles. Als er deflatie optreedt, zijn staatsleningen the place to be. Hoe beroerd de staten er mogelijk ook voorstaan, voor iemand die zijn vermogen wil beschermen, is er in een deflatoire omgeving geen keuze. Hij zal in de staatsleningen moeten gaan. Het rendement op die leningen zal daardoor miniem worden, maar ook een miniem rendement is beter dan het risico op waardedaling van aandelen.

Dit is een oeroude ratio. De staatsleningen bleven dus in de door mij geadviseerde portefeuille.

Wat gebeurde er nu in de maand augustus? Terwijl de aandelenmarkt een beetje is gaan dalen, maar verre van desastreus, is de grootboeklening geëxplodeerd naar een voor deze lening ongekende 100 %.

De rentemarkt is dus in rep en roer. Het is zeer onrustbarend in mijn ogen.


ZEER ONRUSTBAREND

Als de lange rente zo steil afstort, komen er natuurlijk onmiddellijk contraire geluiden, dat dit hét moment zou kunnen zijn voor een ‘keerpunt’.  Dat we in een blow-off fase zijn beland van rentedalingen. En dat het moment dat de deflatoire ontwikkeling om gaat slaan in inflatie, om de hoek is.

Niet de minsten hangen deze gedachte aan, de gedachte dat we een mogelijk onbeheersbare inflatie tegemoet gaan. De Zwitser Marc Faber is onder hen. Waar mensen zoals ik uitgaan van historische cyclusgrafieken, en dan moeten concluderen dat we ongekende prijsdalingen tegemoet gaan, denkt Faber dat de westerse staten op dat moment de geldpersen alleen nog maar nog harder zullen laten draaien, waardoor de deflatoire spiraal juist zal omslaan in een enorme inflatiespike.

Tot nog toe is de stijging van mijn grootboeklening een bewijs voor het deflatie-scenario.
Maar daarmee kan Fabers idee, dat wanneer de financiële markten gaan instorten, dat dan de geldpers nog harder gaat draaien, ook correct zijn.
Wie zal het zeggen.

Ik houd vast aan de historische vergelijking, die een forse waardedaling voorspelt. Helaas kan die waardedaling zich over meer dan 64 (!) jaar uitstrekken. Dat is variant één, een lange, sluipende waardedaling.

Variant twee is een ongekende crash, de moeder aller crashes. De waardedaling speelt zich dan af in een relatief zeer korte tijd, tenminste als we in aanmerking nemen dat het om een zeer grote handelscyclus gaat.

Welke van de twee varianten er ook komt, de uitkomst is dat op de bodem die resulteert, een nieuwe opwaartse handelscyclus start die weer eeuwen kan duren, zoals ook de huidige cyclus nu meer dan 200 jaar duurt. De huidige prijsstijging is immers begonnen rond 1784. Als de top van deze beweging inderdaad rond 2007 is gevormd, en in Nederland in 2000, is het niet zo vreemd dat tegenover deze 223 of 216 jaren van stijging, een aantal jaren van daling komen te staan. Tien jaar is dan niets. De cyclusbodem van een zo grote cyclus kan ook veel en veel later geplaatst worden.


WAT BETEKENT DE ABSURDE RENTEDALING VOOR DE AANDELENMARKT?

Niets goeds.
Naar mijn idee zien we allerminst een blow-off fase voor de rente. Voordat in het grote plaatje de daling van de lange rente voorbij kan zijn, kunnen we jaren verder zijn. Er zullen cyclische countertrends ontstaan, maar per saldo is mijn call nu dat de lange rente zal blijven dalen.

Dit kan zoals gezegd niet goed zijn voor de waarde van aandelen. Als beleggers massaal voor de veiligheid van de staatsleningen blijven gaan, moet de aandelenmarkt ‘tanken’.


DE SOMBERE ONTWIKKELINGEN ZIJN OVERAL ZICHTBAAR

Naar mijn idee is deze somber stemmende ontwikkeling ook goed te zien in de bestuurscrisis in Nederland.
Het gehannes rond de kabinetsformatie reflecteert de staat van ‘s lands financiële toestand. Het toekomstige kabinet zal fors moeten gaan bezuinigen. Dat is geen populaire boodschap, maar het wordt nog onprettiger wanneer we straks een vleuggellamme regering krijgen.

De onvoorstelbare rijkdommen van grote multinationals en succesvolle bedrijven zijn al net zo onrustbarend. Het feit dat een bedrijf als Apple een ongehoorde kaspositie aanhoudt, omdat het kennelijk niet weet hoe het geld zinvol geïnvesteerd zou kunnen worden, is een teken aan de wand. Overal zien we dit fenomeen van de ziekmakend grote kasposities. Aan de andere kant van het spectrum staan de zombiehypotheekbanken in de VS, die te groot zijn om om te mogen vallen. Hier hebben we de ziekmakende schuldenposities die tegenover de absurde kasposities staan.

Uiteraard worden de grote bedrijfswinsten gemaakt omdat de consument blijft consumeren. En dat komt weer omdat de geldpers aan staat.

We weten uit de historie dat een dergelijke kunstmatige ontwikkeling niet volgehouden kan worden. De hoop is natuurlijk dat het vliegwiel weer gaat draaien en dat de economie uiteindelijk zonder stimulans kan.

Ik denk echter dat die hoop ijdel is. In Europa beginnen de onvermijdelijke bezuinigingen. Hyperinflatie is hier nog in de 20e eeuw voorgekomen, en men wil dat niet nog een keer zien. Daarom gaat Duitsland bezuinigen en Nederland, een van de weinige landen op aarde die nog nooit failliet zijn gegaan, ook. Als de Verenigde Staten monetair blijven stimuleren en daarmee de rest van de wereld dwingen om de staatsschuld van Amerika verder te financieren, zal dat uiteindelijk tot een wereldwijd protest gaan leiden. En protest op de financiële markten is heel hard en heel praktisch: beleggers kopen dan gewoon het Amerikaanse schuldpapier niet meer, maar wél dat van landen die nu gaan bezuinigen en die alles op alles gaan zetten om de staatsschuld enigszins toonbaar te houden.


CONCLUSIE

De conclusie moet zijn dat de rentedalingen blijvend zijn. Dit gaat niet zo maar voorbij. Hier is een grote trend aan de versnellingsfase begonnen. Als dit inderdaad zo blijkt te zijn, is dat geen goed nieuws voor de aandelenmarkt.


DE WEEKVOORUITZICHTEN

Over naar de korte termijn voor onze AEX.

De afgelopen week is de AEX per saldo een puntje gedaald. Dat stelt niet zo veel voor. Het herstel van afgelopen vrijdag mocht er zijn. Desondanks ben ik in deze fase nog steeds niet optimistisch. Ik vermoed dat de cyclus neerwaarts niet af is. U ziet dat de dagrange een hoogste berekening geeft voor maandag 30 augustus, die boven de hoogste berekende waarde voor de week uitkomt. Dat komt omdat de trendvolgende berekening voor de week eerder neerwaarts is, maar voor de dag heel positief, vanwege de positieve handelsdag vrijdag.

Ik ga er van uit dat de index follow through kan laten zien van de stijging van vrijdag 27 augustus, maar dat in de loop van de week de beren het heft in handen zullen nemen. Op dit moment is het idee dus dat de AEX verder daalt in de komende week.


Weest u voorzichtig op de markt, veel succes met uw handel, en zoals altijd,

Happy trading,
Ruud

Pagina 329 van totaal 364 paginas ‹ First  < 327 328 329 330 331 >  Last ›